preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jagode Truhelke Osijek

Login
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 10. 2011.

Ukupno: 280587
Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Kreativna integracija IKT u obrazovanju-Metoda 3IKT

                                                                                                                           

Mrežna stranica projekta: https://metoda3ikt.wixsite.com/3ikt

 

I ove godine, naša je škola uspješno aplicirala projekt Agencije za mobilnost i programe Europske Unije (AMPEU) u području stručnog usavršavanja u inozemstvu (KA1), te će 6 sudionika putovati na stručne seminare u nekoliko različitih država.

U prijavnoj aplikaciji razrađen je projekt pod nazivom  „Kreativna integracija IKT u obrazovanju: Metoda 3IKT“ (https://metoda3ikt.wixsite.com/3ikt)  koja će dobivenim znanjima i iskustvima u inozemstvu eksperimentalno provesti inovativnu metodologiju  temeljenu na efektivnom korištenju IKT.

Metodologija će obuhvaćati koncept trostrukog utjecaja IKT na odgoj i obrazovanje: IKT za motivaciju za učenje, IKT u procesu stjecanja znanja i IKT kao kreativno sredstvo za prezentiranje znanja. IKT će se nastojat staviti u samo one segmente učenja i poučavanja, gdje se pomoću njega dobiva dodana vrijednost, a koristiti će se isključivo u  međupredmetnom povezivanju integriranjem više nastavnih predmeta i područja.

U projekt je uključeno 15-ak učitelja i stručnih suradnika a provodit će se dvije godine. Na edukacju u inozemtvo uputit će se: Ana Vukojević, učiteljica produženog boravka; Vedran Čerina, učitelj povijesti; Vedrana Čerina, učiteljica engleskog jezika; Liana Mur, učiteljica razredne nastave i Irena Bando, školska knjižničarka.

Voditeljica projekta je dr.sc. Irena Bando.

Priloženi dokumenti:
 ka1.jpg (56.91 KB)

---------------------------------------------------------------------------

Seminar 'Digtal media: the classroom of the future' (Barcelona, Španjolska)

Vedran Čerina, učitelj povijesti OŠ Jagode Truhelke sudjelovao je na seminaru „Digtal media: the classroom of the future“. Seminar se održavao od 31. 8 do 6. 9. 2020. u Barceloni, a organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta (KA1) kojeg škola trenutno provodi.

Kako je suvremeni svijet i život sve više oblikovan tehnologijom, tako je tema seminara bila praktična uporaba različitih aplikacija u obrazovne svrhe. Naglasak je bio na zanimljivim aplikacijama i platforma i na mogućnostima njihovog implementiranja u nastavni proces u svrhu poboljšanja komunikacije s učenicima i njihove motivacije kroz upravljanje razredom, video lekcije, kvizove (Edmodo, Sutori, Animooto, Miro, Edpuzzle, Canva, Podbean, Symbaloo…)…

Nakon teorijskog upoznavanja aplikacijama slijedila je praktična primjena stečenih znanja na konkretnim zadacima. Također se bavilo potencijalnim izazovima i opasnostima rada u digitalnom okruženju (cyberubllying i ovisnosti o tehnologiji te nužnosti odgovornog i sigurnog korištenja interneta i tehnologije).

Slobodno vrijeme je iskorišteno za upoznavanje kulturnih bogatstava Barcelone –Sagrada Familia, Casa Batllo, gradska četvrt Gracia još mnogih drugih.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Seminar „The Best Social Media and Web Solutions for your Classroom“ (Nica, Francuska)

Vedrana Čerina, učiteljica Engleskog jezika u OŠ Jagode Truhelke, je od 10. do 15. kolovoza 2020. sudjelovala u seminaru „The Best Social Media and Web Solutions for your Classroom“. Seminar se odvijao u Nici (Francuska), a djelatnica naše škola ga je pohađala u sklopu Erasmus+ projekta (KA1) kojeg škola trenutno provodi.

Nakon iskustva s provođenjem nastave na daljinu u prošloj školskoj godini, svjesni smo više no ikada potrebe za uključivanjem društvenih mreža i digitalnih alata u nastavni proces. Upravo ovo je bila tema seminara u Nici. Sudionicima su predstavljeni brojni digitalni alati pomoću kojih je moguće izrađivati, organizirati i dijeliti nastavne materijale, motivirati učenike za učenje, te provjeriti razinu ostvarenosti planiranih ishoda (Symbaloo, Padlet, Trello, Edmodo, Kahoot, Quizziz, Quizlet, Plickers, Quizzalize, itd.). Digitalna građanska prava učenika te njihova sigurnost prilikom korištenja interneta su se također nametnule kao važne teme.

Među sudionicima bili su učitelji, stručni suradnici i ravnatelji iz različitih europskih zemalja. Tijekom šest dana trajanja seminara imali su priliku razmijeniti primjere uspješnih praksi svojih škola, ali i obrazovnih sustava svojih zemalja, te učiti na taj način i jedni od drugih.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Seminar Super teachers of 21st century (Paris, Francuska)

U sklopu KA1 projekta  pod nazivom Kreativna integracija IKT u obrazovanju: Metoda 3IKT  djelatnica OŠ Jagode Truhelke školska knjižničarka Irena Bando pohađala je seminar Super teachers of 21st century. Seminar  se održavao u Parizu u Francuskoj od 9. do 13. ožujka 2020.

Seminar je obuhvaćao razne tehnike i metode koje utječu na motivaciju za učenje i uključivanje u školske aktivnosti, povećavanje digitalnih kompetencija potrebnih za obrazovanje i integriranje učitelja u proces cjeloživotnog učenja.

Na seminaru su se kombinirale aktivnosti umjetničkog i znanstvenog područja te njihova međusobna integracija. Učilo se o pedagoškim učincima i pozitivnim stranama tih metoda naglašavajući važnost interaktivnosti tih metoda.

Prije odlaska na seminar svi su sudionici ispunili detaljan upitnik o njihovim dosadašnjim edukacijskim iskustvima kako bi se naznačila njihova razina pedagoško-edukacijskog  znanja. Također su trebali pripremiti prezentaciju koja će prikazati njihove dosadašnje metode podučavanja.

Prva se radionica sastojala od aktivnosti upoznavanja i prezentiranja svojih iskustava i metoda rada.

Na slijedećim radionicama uspoređivali su se tradicionalni modeli sa suvremenim metodama poučavanja te se naglasila važnost povećanja digitalnih kompetencija nastavnika kako bi mogli biti mentori i vođe učenicima. Ovdje se istaknula važnost cjeloživotnog učenja , odnosno kontinuiranog procesa učenja kako treba učiti.

U drugom ciklusu radionica naglašavala se važnost obrazovne tehnologije s osnovnim principima STEM-a i primjenjivim aplikacijama. Primjenjivali su se alati: Kahoot, Mentimeter, Plickers, Getting Loopy, Powtoon itd.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Virtualni Dani darovitih-aktivnost u okviru KA1

Irena Bando / datum: 13. 5. 2020. 14:32
Dani darovitih glavna su manifestacija koja se provodi unutar KA1 projekta "Kreativna integracija IKT u obrazovanju". Cilj te aktivnosti je promatrati utjecaj novih tehnologija na kreativnu i efikasnu uporabu IKT prije i nakon odlaska djelatnika na seminare u inozemstvo.
 
S obzirom na otežane okolnosti zbog pandemije koronavirusa ove su se godine Dani darovitih u našoj školi organizirali mrežno, 7. i 8. svibnja 2020. Obilježavanje se sastojalo od prezentacija digitalnih radova proizišlih iz raznih školskih aktivnosti i projekata, od mogućnosti glasanja za najkvalitetniji rad te od kviza znanja o prezentacijama. Među 13 digitalnih radova prikazane su vrlo inspirativne mogućnosti korištenja web alata i računalnih programa.
Osim toga, procijenjivanje kvalitete radova usporedit će se s kvalitetom radova Dana darovitih 2021. te se očekuje napredak u efikasnoj i kreativnoj primjeni te veća uključenost učenika i učitelja u manfestaciju. 

Svi digitalni radovi stavljeni su u zajedničku mapu radova https://sway.office.com/sq8CfFekgZflgYog?ref=Link&loc=play.

  • Članak o Virtualnim danima darovitih 2020. objavljen je u Školskim novinama 30 -31 , 6.listopada 2020.

           http://www.skolskenovine.hr/novosti.aspx

           

 

Prikaz rezultata istraživanja provedbe natjecanja na Virtualnim danima darovitih i analiza uključenosti

Virtualni dani darovitih provodili su se u potpunosti mrežno zbog pandemije koronavirusa. To je projekt Tima za kreativni razvoj koji je uklopljen u KA1 Projekt Erasmus + pod nazivom Kreativna iintegracija IKT u obrazovanju: Metoda 3IKT (https://metoda3ikt.wixsite.com/3ikt).

Pored ostalih pripremnih poslova i aktivnosti realizacije digitalnih uradaka, završne aktivnosti sadržavale su istraživanje i anketiranje učenika s ciljem uključivanja učenika na virtualno sudjelovanje na manifestaciji. Ispitivanje učenika odvijalo se mrežno, ispunjavanjem anketnih upitnika procijenjivanjem (sklala procijene)digitalnih prezentacija i ispitivanja znanja o pregledanim prezentacijama (sadržajna znanja i upoznavanje s web alatima).

Više o istraživanju na:

 

 

preskoči na navigaciju