preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jagode Truhelke Osijek

Login
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 10. 2011.

Ukupno: 244512
Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
 

                                                                                                                                                                                 

 

U ožujku 2014. OŠ Jagode Truhelke aplicirala je na natječaj Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) Erasmus+, na potprogram KA1 (Ključna aktivnost 1). U lipnju ove godine objavljeni su rezultati u kojima je naša škola jedina osnovna škola Osječko-baranjske županije koja je prošla natječaj, a koji se odnosi na stručno osposobljavanje djelatnika u inozemstvu.

Od ukupno 130 prijavljenih osnovnih i srednjih škola u 2014. odobreno  je samo 16 projekata potprograma KA1, a OŠ Jagode Truhelke je među 7 osnovnih škola u Hrvatskoj koje su prošle natječaj. Aplicirani projekt pod nazivom Razvoj kreativng učenja, mišljenja, djelovanja i stvaranja, predstavljen unutar prijavne aplikacije kroz Europski razvojni plan škole, obuhvaća jednogodišnji projekt škole. Projekt se sastoji od raznih pripremnih aktivnosti za odlazak na edukaciju u inozemstvu i aktivnosti koje će se provoditi po povratku sa seminara među kojima su aktivnosti s učenicima i nastavnicima s ciljem korištenja novih spoznaja i metoda sa seminara. U projekt je uključeno 6 djelatnika škole: koordinatorica projekta Irena Bando, školska knjižničarka i ostali članovi tima: Silvija Klindžić, učiteljica razredne nastave; Jadranka Oberman Sebenji, školski psiholog; Lena Cvenić Lijić, učiteljica engleskog jezika i povijesti; Lana Bede, učiteljica engleskog jezika i Ana Vukojević, voditeljica produženog boravka. Također su uključeni i ravnatelj škole Franjo Vukelić i školska pedagoginja Anita Milaković. Navedeni djelatnici predstavljaju Tim za kreativni razvoj škole te kroz dodatnu edukaciju i raznolike aktivnosti nastoje utjecati na razvoj kreativnosti kod učenika, ali i motivacije za učenje. Učenike će se educirati  da nauče prepoznati i primijeniti stečena znanja u rješavanju problemskih zadataka u školi i izvan nje. U projekt su također uključeni i pojedini nastavnici koji kroz suradnički rad sudjeluju u provedbi raznih aktivnosti.

Stručna usavršavanja, na koja će učitelji otputovati u inozemstvo, pružit će multikulturalnu profesionalnu edukaciju, pojedinačne profesionalne kontakte te sveukupnu razmjenu ideja i iskustava. Za odlazak na mobilnosti sudionici se pripremaju sustavno: organizacijski, kulturološki i jezično. Seminari na koje djelatnici škole odlaze obuhvaćaju metodologiju razvoja kreativnog mišljenja i djelovanja. Jedna od sudionica odlazi u listopadu 2014. u Prag na petodnevni seminar Problem Based Learning-a practical guide koji će obuhvaćati teoriju i praksu problemske nastave s ciljem pronalaženja kreativnih metoda i oblika koji će motivirati učenike za rješavanje problemskih zadataka. Druga sudionica odlazi u studenom na dvotjednu edukaciju u London na seminar Cooperative and Inquiry-Based Learning: Stimulating Students' Creativity and Motivation,  gdje će okosnica teme biti razvoj kreativnog mišljenje kroz razne kreativne tehnike u poučavanju.

Sljedeća tri seminara odvijat će se u veljači 2015. Jedan će se seminar održavati u Istanbulu, gdje će sudionica prisustvovati sedmodnevnom seminaru ICT in education koji će ponuditi kreativni pristup rada korištenjem informacijsko–komunikacijskih tehnologija. Sljedeće dvije mobilnosti održavat će se u Parizu na petodnevnom seminaru Encouraging creative thinking gdje će se također dobiti nove spoznaje o kreativnom radu psihologa i učitelja nižih odjela. Posljednji dvotjedni seminar održavat se u 5. mjesecu 2015. pod nazivom ICT in Education Course, a sudionica će dobiti najnovije spoznaje o kreativnoj primjeni IKT kao pomoć pri učenju i radu u produženom boravku.

 Po povratku svih sudionika planira se organizirati cjelodnevni seminar u školi s objedinjenim prikazom svih mobilnosti, kao i radionice u kojima će se i ostale učitelje upoznati sa kvalitetnim kreativnim načinom poučavanja.

Osim navedenih aktivnosti Tim za kreativni razvoj aktivan je na svom blogu, organizira kreativan rad s učenicima kroz cijelu godinu, piše članke o projektu i međusobno razmjenjuje iskustva. Službeno projekt završava 1. srpnja 2015., nakon čega slijede završne evaluacije, izvješća i diseminacija stečenih novih spoznaja kroz razne kreativne i korisne načine i oblike.

Važna značajka ovakvih projekata je sagledavanje problema iz više različitih perspektiva, otvaranje prema svijetu i multikulturalnosti, osvještavanje kvalitete vlastitog rada i mogućnost primjene novih metoda. Novim spoznajama i iskustvima stvaraju se nove ideje za rad i mogućnosti za potencijalna školska partnerstva.

 

Koordinatorica projekta Irena Bando

 

Prezentaciju o projektu Erasmus+ pogledajte klikom na poveznicu

https://prezi.com/hr_kqnbvyhs2/erasmus-u-os-jagode-truhelke-osijek/

 

 

 

preskoči na navigaciju